• EN
  • HU
  • Македонски
  • Čeština

Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

Az elmúlt 15 év során a mezőgazdaság alapvetően megváltozott, és egyre inkább tudásintenzív ágazattá válik a 21. századi világgazdaságon belül.
Az olyan új kezdeményezések, mint az ICT4Ag (a legelterjedtebb rövidítés az IKT felhasználásra az agrárszektorban) és a Farming 4.0, kiemelik, hogy a csúcstechnológiát, a mobiltelefonokat, az intelligens eszközöket, az érzékelőket és a tudáshálózatokat egyre szélesebb körben alkalmazzák a mezőgazdasági vállalkozások a termelékenységük javítása érdekében.
Ma az IKT (információs és kommunikációs) berendezések, a kapcsolódó technológiák és a rendelkezésre álló szolgáltatások a mezőgazdaság elengedhetetlen eszközeivé váltak. Ennek eredményeképpen a munkaerőpiac változó igényeihez megfelelő képzettségű munkaerőre van szükség, melyre a mezőgazdasági oktatásnak gyorsan kell reagálnia.
Érdemes azt is megfontolni, hogy a tanulóközpontú módszerek oktatásban, valamint a digitális készségek és eszközök használata a mezőgazdasági szektorban több fiatalt motiválhatnak és vonzhatnak a mezőgazdaságba.

A projekt célja egy ingyenesen elérhető, online, hálózatos együttműködésen alapuló képzés “Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben” címmel.

Tervezett modulok:

  1. modul: 21. századi oktatási módszerek a mezőgazdasági szakképzésben
  2. modul: E-mezőgazdaság - európai stratégiák és kezdeményezések
  3. modul: Digitalizáció a mezőgazdaságban - Mezőgazdaság 4.0

Az Agriteach 4.0 tananyag portálja: http://moodle.agriteach.hu/
A pilot képzés Magyarországon 2019. február 25. és április 26 között zajlik várhatóan.
A próba képzésen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
A próbaképzés lezajlása és értékelése után a kurzus anyagok, regisztrációval ingyenesen elérhetők lesznek.
magyar