Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

Az elmúlt 15 év során a mezőgazdaság alapvetően megváltozott, és egyre inkább tudásintenzív ágazattá válik a 21. századi világgazdaságon belül.
Az olyan új kezdeményezések, mint az ICT4Ag (a legelterjedtebb rövidítés az IKT felhasználásra az agrárszektorban) és a Farming 4.0, kiemelik, hogy a csúcstechnológiát, a mobiltelefonokat, az intelligens eszközöket, az érzékelőket és a tudáshálózatokat egyre szélesebb körben alkalmazzák a mezőgazdasági vállalkozások a termelékenységük javítása érdekében.
Ma az IKT (információs és kommunikációs) berendezések, a kapcsolódó technológiák és a rendelkezésre álló szolgáltatások a mezőgazdaság elengedhetetlen eszközeivé váltak. Ennek eredményeképpen a munkaerőpiac változó igényeihez megfelelő képzettségű munkaerőre van szükség, melyre a mezőgazdasági oktatásnak gyorsan kell reagálnia.
Érdemes azt is megfontolni, hogy a tanulóközpontú módszerek oktatásban, valamint a digitális készségek és eszközök használata a mezőgazdasági szektorban több fiatalt motiválhatnak és vonzhatnak a mezőgazdaságba.

A projekt célja egy ingyenesen elérhető, online, hálózatos együttműködésen alapuló képzés “Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben” címmel.

Tervezett modulok:
M1 A mezőgazdasági oktatás módszertanának újragondolása
M2 Az e-mezőgazdaság európai stratégiái és kezdeményezései
M3 A Farming 4.0 koncepciója és digitális rendszere

magyar